Εστιατόριο Café Λίθος “Στου Τάκη” – άρθρο τού greekgastronomyguide.gr

Εστιατόριο Café Λίθος “Στου Τάκη” – άρθρο τού greekgastronomyguide.gr

Εστιατόριο Café Λίθος “Στου Τάκη” – άρθρο τού greekgastronomyguide.grΤο χωρίο Δίλοφο, χωρίς να είναι από τα πιο γνωστά χωριά του Ζαγορίου, με μόλις 30 άτομα πληθυσμό, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα και όμορφα. Η απαγόρευση όχι μόνο της διέλευσης αλλά και της προσέγγισης αυτοκινήτων μέσα στον οικισμό έχει βοηθήσει σημαντικά στην δημιουργία μιας παραμυθένιας και κουκλίστικης ατμόσφαιρας, μακριά από κάθε σημάδι σύγχρονου πολιτισμού. Χτισμένο πάνω σε δύο λόφους, με μικρές σχετικά κλίσεις αναπτύσσεται γύρω από την Κεντρική Πλατεία (Μεσοχώρι) με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, από όπου ξεκινούν ακτινωτά τα τρία βασικά καλντερίμια που οδηγούν στις τρεις συνοικίες, τον Πάνω Μαχαλά, τον Κάτω Μαχαλά και τον Πέρα Μαχαλά.

Στο φιλόξενο περιβάλλον του Δίλοφου ήρθε και προστέθηκε ο Λίθος, ένα εστιατόριο-ταβέρνα, ένας χώρος δηλαδή που όλη την ημέρα επιτρέπει στον ταξιδιώτη να ξαποστάσει και να απολαύσει κάθε γαστρονομική επιθυμία του, δινοντας έτσι στο χωριό μια νέα αξία. Δημιουργός ο Τάκης Κουνάβος, με γονείς Ηπειρώτες από πατέρα και Μικρασιάτες από μάνα, με σπουδές στη μαγειρική στην Θεσσαλονίκη και διάφορες απόπειρες δημιουργίας καταστημάτων εστίασης, με τελευταία στα Γιάννενα, το 2013 εντόπισε ένα παρατημένο χώρο λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία, έβαλε όλη την εμπειρία και το μεράκι και 5 χρόνια αργότερα, κατά κοινή ομολογία, το εστιατόριο Λίθος ή απλά «Στου Τάκη» θεωρείται ένα από τα καλύτερα γαστρονομικά στέκια του Ζαγορίου.

Η κουζίνα του Τάκη 100% ηπειρώτικη. Κατ’ αρχήν ο Τάκης κάθε μέρα φτιάχνει το ψωμί του, σπάνιο πράγμα για τα χωριά του Ζαγορίου που είναι υποχρεωμένα να το προμηθεύονται από το Καλπάκι. Από εκεί πέρα πίτες φτιαγμένες από τα χεράκια του παντός είδους. Λάτρεψα την κοτόπιτά του, ένα ποίημα. Από εκεί και πέρα έχει φίλους μανιταροσυλλέκτες που του φέρνουν μανιτάρια, άλλα για μαγείρεμα και άλλα για νοστιμότατες σούπες. Τα ρεβύθια με τις μελιτζάνες είναι ένα εξαίρετο τοπικό έδεσμα, όμως και οι νόστιμοι λαχανοντολμάδες, τα συγκλονιστικά γιουβαρλάκια και μια υπέροχη σαλάτα με παντζάρι και ψημένο μανούρι. Αλλά και τα άλλα του φαγάκια είναι βασισμένα στις παλιές καλές συνταγές, με υλικά που αντιπροσωπεύουν το χρώμα του Ζαγορίου. Δεν λείπουν τα κρεατικά στη σχάρα και είναι φημισμένο το περίφημο χειροποίητο σουβλάκι του, το κοντοσούβλι και το κεμπάπ του. Το φαγητό κλείνει δοξαστικά με τα γλυκά του ταψιού και την αφράτη, όλο αρώματα, ραβανί μας για επιδόρπιο. Αλλά και όσους δεν πεινούν μπορούν στο καλόγουστο εσωτερικό του μαγαζιού ή στις ευρύχωρες βεράντες να απολαύσουν τον καφέ, τοπικά ροφήματα και τα γλυκά κουταλιού με την συνοδεία της υπέροχης θέας στα βουνά της Tύμφης. Αγαπητέ Τάκη, κουράγια πολλά, χειμώνα-καλοκαίρι στο οχυρό σου, να ζεσταίνεις με την παρουσία σου και τα φαγάκια σου το ξεχωριστό χωριό, το Δίλοφο του Ζαγορίου και τους ξεχωριστούς επισκέπτες του!

Πηγή Greek gastronomy Guide